Welcome to Our Website

Küresel piyasaların odağında petrol var

Petrol bu kez de ABD’deki envanterlerin gerilemesi sonucu yükseldi, ING’ye göre Brent’te 100 dolar “an meselesi”. Fed sebebiyle gerileyen ABD hisse senedi piyasasında bu kez de JPMorgan fonunun yarattığı ‘opsiyon balina’ volatilite endişesi yarattı. ABD’de hükümet kapanmasından kaçınma ihtimali giderek azalırken Fed üyesi Kashkari bu durumun ekonomiyi yavaşlatması durumunda faiz aracını kullanmayabileceklerini belirtti.

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin enflasyon korkusunu yeniden tetiklemesi küresel çapta risk iştahını azaltıyor. Asya Pasifik’te ana endeksler kayıp yaşarken Japonya ve Hong Kong endeksleri yüzde 1’den fazla ekside işlem gördü.

Amerikan hisse vadelileri ekside bir açılışa işaret ediyor.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı gücünü koruyor. Bloomberg Dolar Endeksi altı işlem günü üst üste yükselerek bir yılın en uzun yükseliş serisini yakaladı. Kasımdan bu yana en yüksek seviyeyi gören endeks sabah saatlerinde 1.271 puanla kazançlarını koruyor.

Petrol rallisinin enflasyonu artıracağı endişesi tahvil piyasasına da yansıdı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,6’yı bularak 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Getiriler Asya Pasifik’te de artışta. Japon 20 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,48 ile 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Petrolde 100 dolar ufukta göründü

Petrol fiyatları bu kez OPEC+ dışından bir etkiyle yükseliyor. ABD’de petrol fiyatları için önemli bir hub olan Cushing, Oklahoma’daki envanterler 22 milyon varilin altına inerek Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Bunun üzerine ABD ham petrolü bir yıldan fazla bir süre içinde ilk kez 95 doları aştı. ABD envanterlerinin düşmesi Suudi Arabistan ve Rusya’nın yıl sonuna kadar uzattığı arz kesintisinin ardından geldi.

ABD ham petrolü yükselişine Brent petrol kasım kontratı da yüzde 0,9’luk artışla 97,45 dolara çıkarak katılıyor. ING Groep NV Emtia Stratejisti Warren Patterson “Brent’in varil başına 100 doları geçmesi an meselesi” yorumunu yaptı. Patterson “Yine de artan baskıyla birlikte OPEC+’ın arz kesintisini büyük ihtimal yumuşatacak olması sebebiyle herhangi bir sıçramanın kısa ömürlü olacağını düşünüyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir