Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), illere gönderdiği bir genelgeyle, ders saatlerinin öğrencilerin olumsuz bir durum yaşamaması ve eğitim sürecinin aksamaması için uygun şekilde düzenlenmesini istedi. Genelgede, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla ileri saat uygulamasının tüm ülkede devam ettirildiği vurgulandı. Ayrıca, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ders yılının en az 180 iş günü sürmesinin zorunlu olduğu hatırlatıldı.
Derslerin başlama ve bitiş saatlerinin, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen hükümlere uygun olarak planlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre valiliklerin, bölgenin koşullarına ve hizmetin gerekliliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisine sahip olduğu açıklandı.
VALİLİKLER TARAFINDAN BELİRLENEBİLİR
Yaz saati uygulamasıyla ilgili olarak ise, genelgede ‘kış saati’ uygulamasına geçilmesi yönündeki taleplerin karşılanamayacağı, ancak illerdeki mesai ve ders başlama saatlerinin valilikler tarafından belirlenebileceği ifade edildi. Gün doğumu ve batımı ile toplumsal koşullar göz önünde bulundurularak, eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde ders saatlerinin planlanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği de vurgulandı.